Legea 11 - Afară din joc (offside)

Poziţia afară din joc

A fi în poziţie afară din joc nu constituie greşeală în sine.

Un jucător se află în poziţie afră din joc atunci când este mai aproape de linia porţii adverse, în acelaşi timp, decât mingea şi penultimul apărător.

Un jucător nu se află în poziţie afară din joc atunci când:

- se află în propria jumătate de teren sau

- se află pe aceeaşi linie cu penultimul adversar sau

- se află pe aceeaşi linie cu ultimii doi adversari.

Abateri

Poziţia afară din joc a unui jucător nu trebuie sancţionată decât dacă, în momentul când mingea este atinsă de unul din coechipierii săi sau este jucată de unul dintre aceştia, jucătorul, după părerea arbitrului, ia parte activă la joc:

- intervenind în joc sau

- influenţând un adversar sau

- obţinând un avantaj din această poziţie;

Lipsa abaterii

Nu există afară din joc atunci când primeşte mingea direct:

- dintr-o lovitură de la poartă sau

- dintr-o aruncare de la margine sau

- dintr-o lovitură de la colţ.

Abateri/Sancţiuni

Pentru orice abatere de la această Lege, arbitrul va acorda echipei adverse o lovitură liberă indirectă care se va executa de pe locul unde s-a comis greşeala*.

Decizii ale International F.A. Board

Decizia 1

În definiţia poziţiei afară din joc "mai aproape de linia porţii adverse" înseamnă că orice parte parte a capului, corpului sau picioarelor jucătorului se află mai aproape de linia porţii adverse decât mingea cât şi de penultimul adversar. Braţele nu sunt incluse în această definiţie.

Decizia 2

Definiţiile participării active la joc sunt următoarele:

- a interveni în joc înseamnă să joace sau să atingă mingea pasată sau atinsă de un coechipier.

- a influenţa un adversar înseamnă a-l împiedica să joace mingea împiedicându-i clar vederea asupra jocului sau deplasărilor adversarului sau făcând un gest ori deplasare care, după părerea arbitrului, înşeală sau distrage atenţia unui adversar.

- a obţine un avantaj dintr-o poziţie de afară din joc înseamnă a juca mingea care a revenit dintr-un stâlp al porţii sau bara transversală ori să joace mingea care a revenit dintr-un adversar în direcţia sa fiind în poziţie afară din joc.