Legile jocului au fost conturate la mijlocul secolului XIX pentru a standardiza regulile unei mari varietati de jocuri asemanatoare, jucate în scolile din Marea Britanie .

Regulile Cambridge , asemanatoare cu cele de astazi, au fost create la Colegiul Trinity din Cambridge , în 1848 , la o întâlnire a reprezentantilor mai multor colegii: Colegiul Eton , Scoala Harrow , Scoala de Rugby , Colegiul Winchester si Scoala Shrewsbury .

Dar ele erau departe de a fi niste reguli universale. În anii 1850, s-au format multe cluburi, independente de scoli sau universitati, care jucau diferite forme de fotbal. Multe foloseau propriile lor reguli, cel mai bun exemplu fiind clubul Sheffield F.C. (format din fosti elevi ai Scoala Harrow ). Acesta a luat fiinta în 1857 , iar regulile create de ei au dus la formarea Federatiei de Fotbal Sheffield & Hallamshire , în 1867 .

În 1862 , John Charles Thring de la Scoala Uppingham a creat un alt set de reguli des folosit.

Aceste eforturi au condus la înfiintarea Federatiei de Fotbal (FA) în 1863 , care s-a întrunit pentru prima data în dimineata zilei de 26 Octombrie 1863 la Freemason's Tavern din Great Queen Street, Londra .

Singura scoala ce a fost reprezentata la aceasta întrunire a fost Scoala Charterhouse . Freemason's Tavern a fost locul de întâlnire al Federatiei pentru înca 5 întrevederi, între Octombrie si Decembrie . În timpul acestora a luat nastere primul set cuprinzator de reguli.

La ultima întâlnire, primul trezorier al FA, care era reprezentantul Blackheath si-a retras clubul din FA, din cauza excluderii din regulament, la întâlnirea precedenta, a doua reguli de baza: prima era cea care permitea alergarea cu mingea în mâini si a doua, posibilitatea împiedicarii adversarului prin lovirea sa în "fluierul piciorului, prin tragere, sau prin tinere".

Alte cluburi englezesti de rugby au urmat exemplul si nu s-au înscris în FA. Dar în 1871 , ele au format Federatia de Rugby (Rugby Football Union). Cele 11 cluburi ramase în FA, sub conducerea lui Ebenezer Cobb Morley au ratificat primele 14 reguli ale jocului. În ciuda acestora, clubul Sheffield a continuat sa joace dupa propriile-i reguli, pâna în anii 1870.

Astazi regulile jocului sunt stabilite de International Football Association Board (IFAB). Aceasta a luat fiinta în 1886 dupa o întâlnire a Federatiei Engleze de Fotbal , a Federatiei Scotiene de Fotbal , a Federatiei Galeze de Fotbal si a Federatiei Irlandeze de Fotbal în Manchester .

Prima liga de fotbal a fost creata în Anglia, în 1888 de presedintele clubului Aston Villa , William McGregor . Formatul initial continea 12 echipe din centrul si nordul Angliei.

Federatia Internationala de Fotbal FIFA , s-a format la Paris în 1904 , iar reprezentantii sai au hotarât sa adopte regulile create de IFAB. Popularitatea crescânda a jocului a condus la unirea reprezentantilor celor doua federatii (FIFA si IFAB). Astazi, conducerea acestora este formata din 4 reprezentanti FIFA si câte 1 reprezentant al fiecarei federatii britanice.